Het weer in Florida

Florida behoort samen met Hawaii en Puerto Rico tot de warmste staten van de Verenigde Staten. Op het vasteland is Florida de warmste staat van de VS als je kijkt naar de gemiddelde etmaaltemperaturen zoals ze over het hele kalenderjaar gemeten worden. Als je naar de afzonderlijke kalendermaanden kijkt dan zijn er staten die in een aantal maanden van het jaar warmer zijn zoals Nevada, Utah en Arizona. In de wintermaanden is Florida echter overduidelijk de warmste staat op het Amerikaanse vasteland. Het is daarom een perfecte woonomgeving voor wie winterse weersomstandigheden wil vermijden.Het klimaat van Florida

Als je naar de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger kijkt dan heeft Florida alleen maar te maken met subtropische en tropische klimaattypes. Het overgrote deel van de staat heeft een warm zeeklimaat. Binnen het Köppen-Geigersysteem wordt dit klimaat aangeduid met de code Cfa. Dit klimaat vind je ook terug aan de Adriatische kust, in het zuiden van Brazilië, in het zuiden van Japan, in delen van Zuid-Afrika en in het oosten van Australië. Kenmerkend voor dit klimaat is dat de warmste maand van het jaar een gemiddelde etmaaltemperatuur van tenminste 22 graden Celsius kent en dat de droogste maand van het jaar een minimale gemiddelde neerslagsom van 30 millimeter heeft. Het zuidelijke puntje van Florida, ten zuiden van de lijn Marco Island – West Palm Beach, kent een tropisch klimaat. Het betreft een mix van de drie tropische klimaten: het moessonklimaat (Am), het savanneklimaat (Aw) en het regenwoudklimaat (Af). Het zijn de neerslagstatistieken die hier het verschil uitmaken.

Het verschil in klimaattype zie je duidelijk terug in de weerstatistieken. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de gemiddelde temperaturen van bijvoorbeeld noordelijk steden zoals Jacksonville en Pensacola in de winter en je vergelijkt die met die van Miami of Key West dan zie je over het hele etmaal al snel een temperatuurverschil van ongeveer een graad of acht. Daarnaast zie je ook een wezenlijk verschil in het neerslagpatroon. Daar waar je in het zuiden te maken hebt met een duidelijk nattere en een drogere periode, daar zie je dat naarmate je meer noordelijk in Florida komt de neerslag meer geleidelijk over het jaar verdeeld is.

weer in Florida

Het weer in de Florida Panhandle

In het noordwesten van Florida is het klimaat wat meer gematigd dan in andere delen van de staat. Dit is het gebied dat de Florida Panhandle genoemd wordt. Je vindt hier steden zoals Pensacola, Tallahassee en Panama City. Het verschil in neerslagpatroon gedurende het jaar is niet zo groot als in andere delen van Florida. De winter is hier iets natter dan gemiddeld voor Florida en de zomer is juist iets minder nat dan andere delen van de staat. In de winterperiode ligt de maximumtemperatuur gemiddeld zo tussen de 12 en 20 graden. De minima liggen normaliter dan ergens tussen de 3 en 10 graden Celsius. Nachtvorst is geen uitzondering, vooral niet als je iets verder van de kust af zit. Het kan dan bij uitzondering zelfs een keer tot matige of zelfs strenge vorst komen.

In de zomer is het warm tot zeer warm in de Florida Panhandle. Temperaturen van dertig graden of hoger zijn dan gebruikelijk. Dat begint al in mei en houdt aan tot in september of oktober. Pas daarna zie je dat de gemiddelde temperaturen stap voor stap dalen.

Het weer aan de westkust van Florida

De kustgebieden die aan de Golf van Mexico liggen hebben volgens velen het meest aangename klimaat van Florida: warm en overwegend zonnig. Vooral in de periode maart tot mei schijnt de zon uitbundig. De wintermaanden januari en februari tellen ook veel zonnige dagen. Dit in combinatie met lenteachtige of zomerse temperaturen maken van de westkust van Florida een heerlijke winterzonbestemming. Wat je in het zomerseizoen geregeld ziet is dat de westelijke regionen van Florida er gunstiger vanaf komen qua regen- en onweersbuien dan de Atlantische kust aan de oostelijke zijde.

In het winterseizoen liggen de maximumtemperaturen gemiddeld zo rond de 18 tot 25 graden Celsius. Het kan soms koeler zijn, maar uitschieters omhoog zijn ook zeker mogelijk in de winter. Vanaf mei wordt het vaak tropisch warm. De bijbehorende hoge relatieve luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur vaak nog hoger ligt dan de daadwerkelijke temperatuur. Het zeewater stijgt ook vrij snel in temperatuur. In juli wordt de 29 tot 30 graden bereikt, waarna het water langzaam aan afkoelt naar 20 tot 23 graden in de winter.

Het weer in centraal Florida

In het hart van Florida, waar steden zoals Orlando, Kissimmee en Lakeland liggen, is het over het algemeen in de zomer warmer dan in de plaatsen die direct aan de kust liggen. Reken in Orlando op maximumtemperaturen van 30 tot 38 graden Celsius met een gemiddelde relatieve luchtvochtigheid van 70 tot 90 procent. Dat is serieus benauwd weer waar niet iedereen blij van wordt. In het winterseizoen en het vroege voorjaar is het daarom vaak veel beter uit te houden in en rond Orlando. Jaarlijks valt er gemiddeld 1200 tot 1300 millimeter regen in dit gebied. De periode juni tot en met september is duidelijk natter dan de rest van het jaar. Het regent dan vaker en er valt in een gemiddelde bui ook meer regen. In totaal regent het ongeveer zo’n 110 tot 130 dagen per jaar in centraal Florida.

Het weer aan de oostkust en op de Florida Keys

Het oosten van Florida, dat aan de Atlantische Oceaan ligt, en de Florida Keys hebben een klimaat dat in veel opzichten lijkt op het tropische klimaattype zoals dat in het Caribisch gebied voorkomt. Het is op de meeste plekken net niet warm genoeg om aan de voorwaarden voor een tropisch klimaat te voldoen. Ook hier is daarom sprake van een warm zeeklimaat. Het is er in de wintermaanden gemiddeld warmer dan in de rest van Florida, terwijl de zomermaanden juist iets meer getemperd lijken te zijn. Denk dan zeker niet dat het er te koel is. In tegendeel: maximumtemperaturen van gemiddeld 29 tot 34 graden Celsius en minima die zo rond de 22 tot 28 graden uitkomen mag je met een gerust hart ‘serieus warm’ noemen. De periode december tot en met april is de drogere periode. Het regent dan gemiddeld vier tot acht dagen per maand. Dat kan variëren van een regenachtige dag tot een dag waarin er een enkele bui valt.

Vanaf juni neemt de kans op neerslag aanzienlijk toe. In juni is een maandelijkse neerslagsom die de 200 millimeter overschrijdt geen uitzondering. Ook juli tot en met oktober kunnen vrij nat zijn. Wat je dan vooral ziet is dat een ogenschijnlijk zonnige dat plotsklaps te maken krijgt met een weeromslag waarbij er pittige buien kunnen ontstaan.

orkaan

Orkanen

Florida ligt in een gebied dat te maken kan krijgen met orkanen. Een orkaan is een extreem diepe depressie waarbij er enorm harde winden ontstaan. Een orkaan zorgt behalve harde wind ook voor veel neerslag. In extreme gevallen kan er een paar honderd millimeter regen op één dag vallen. Vrijwel heel Florida is gevoelig voor orkanen die kunnen ontstaan boven relatief warm zeewater. De orkanen en tropische stormen die naar Florida komen ontstaan boven de Atlantische Oceaan. Het orkaanseizoen begint officieel op 1 juli en duurt tot 1 december. In die periode ontstaan er jaarlijks meerdere tropische stormen die tot orkanen uit kunnen groeien. Dat geschiedt gemiddeld vier tot acht keer per jaar. De kans dat een orkaan Florida bereikt is een stuk kleiner.

Het is echt niet zo dat Florida ieder jaar te maken heeft met een orkaan. Soms komt er jaren op een rij geen orkaan in de buurt van Florida. Soms twee keer in een jaar. Dat hoeft niet altijd een ‘full hit’ te betekenen. Het aantal keren dat Florida vol getroffen wordt met orkaankracht is gelukkig beperkt. Het voordeel van orkanen is dat deze vooraf te voorspellen zijn. Dat is niet met honderd procent nauwkeurigheid, maar wel voldoende om op tijd te evacueren of andere maatregelen te nemen mocht dat nodig zijn.

Klimaatstatistieken

Op de website www.klimaatinfo.nl kun je uitgebreide klimaatinfo terugvinden van Florida en van een groot aantal steden en gebieden in Florida. Zo kun je de maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, hoeveelheden neerslag, aantal uren zonneschijn en indien van toepassing de zeewatertemperatuur zien van een groot aantal locaties in Florida. Daarnaast maakt de site ook inzichtelijk hoe groot de kans is op warm weer, winters weer, langdurige neerslag of op zonnige weer.

Bekijk de klimaatinfo van bestemmingen in Florida