Vakantie in Florida

Florida behoort tot de meest populaire toeristische bestemmingen. Als je kijkt naar de statistieken dan zie je indrukwekkende cijfers. Florida wordt jaarlijks door meer dan 100 miljoen mensen bezocht en de afgelopen jaren wordt er record op record verbroken. In het toerisme zijn binnen de staat ongeveer anderhalf miljoen mensen werkzaam. Dan is bijna acht procent van alle inwoners van Florida die zijn of haar geld verdient aan het toerisme. Dan worden de branches die indirect uit het toerisme geld genereren niet eens meegerekend. De grote publiekstrekker is Orlando dat dankzij de vele pretparken goed is voor jaarlijks meer dan vijftig miljoen bezoekers. De badplaatsen vormen de tweede grote toeristenmagneet. Vooral in het winterseizoen vertoeven toeristen massaal aan de kustgebieden van Florida.
Vliegen naar Florida

De manier om vanuit Europa naar Florida te reizen is met het vliegtuig. Florida ligt op ongeveer 7500 kilometer van Nederland, waarbij je de Atlantische Oceaan oversteekt. Als je een rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam, Brussel of Düsseldorf naar Florida hebt dan doe je daar op de heenweg gemiddeld zo’n tien uur over. De tegenwind die op vlieghoogte bijna altijd aanwezig is zorgt ervoor dat de kruissnelheid richting Florida meestal tot een kilometer of negenhonderd per uur ligt. Op de terugweg naar Europa heb je vaak de wind in de rug. Hierdoor kan er harder gevlogen worden op weg naar huis. Als je een beetje geluk hebt dan worden snelheden van rond of zelfs boven de duizend kilometer per uur gehaald op grote stukken van de route. De terugvlucht wordt meestal in acht tot negen uur uitgevoerd.

Wil je rechtstreeks naar Florida vliegen dan kan dat bijvoorbeeld met KLM of Delta Airlines naar Miami. Niet alle vluchten van KLM of hun partner Delta naar Miami zijn rechtstreeks. Let daar goed op tijdens het boeken van je vliegticket. Wil je met KLM naar Orlando vliegen dan is dat met een overstap, meestal ergens in de Verenigde Staten. TUI biedt vluchten aan naar zowel Miami als naar Orlando Sanford International Airport. Dit is de tweede luchthaven van Orlando. Bij TUI heb je meestal op de heen- of terugvlucht een tussenlanding. Als je naar andere luchthavens in Florida wilt vliegen dan is dat bijna altijd met tenminste één overstap. Je totale reistijd loopt dan al snel op naar tenminste twaalf tot dertien uur.

Vliegen naar Florida

Soorten vakanties

Florida leent zich voor een groot aantal verschillende soorten vakanties. Florida biedt immers voor ieder wat wils. Denk aan strandvakanties, familiereizen waarbij pretparken centraal staan, sportieve reizen of rondreizen waarbij je verschillende plekken bezoekt en een lekker gevarieerde vakantie hebt. Grofweg kun je de soorten Florida-vakanties in twee categorieën indelen: rondreizen en vakanties op één locatie. Beide vormen van vakantie vieren genieten in het geval van Florida veel populariteit. Wat je boekt, is vooral afhankelijk van wat je wilt zien en doen. Als bijvoorbeeld de pretparken in Orlando je gestolen kunnen worden, dan zou je ervoor kunnen kiezen om Miami, Miami Beach of Fort Lauderdale als uitvalsbasis te kunnen gebruiken. Vanuit die plaatsen kun je verschillende uitstapjes maken, waardoor je niet van hotel naar hotel hoeft te reizen.

strand

Een vakantie naar Florida boeken

Wat tegenwoordig veel mensen doen die een vakantie naar Florida willen boeken, is het zelf zoeken naar een vliegticket op bijvoorbeeld Skyscanner, een hotel boeken via booking.com en eventueel een auto huren via een autoverhuursite zoals Sunny Cars of Easyterra. Het word je allemaal zo gemakkelijk gemaakt! Op deze manier heb je volledige vrijheid over hoe je je vakantie invult. Als je een rondreis wilt maken en je route niet honderd procent vast wilt leggen, dan kun je hotels of motels boeken waarbij je tot de laatste dag nog kosteloos kunt annuleren.

Een tussenvorm van zelf regelen en een pakketreis boeken is een ‘fly & drive’ boeken. Via een touroperator boek je dan de vliegreis met een huurauto voor de gehele reis. Soms zit de eerste overnachting ook in het pakket. Een ‘fly & drive’ is vaak gunstiger geprijsd dan een los vliegticket en een losse huurauto boeken.

Bekijk Florida Fly Drives vanaf Miami
Bekijk Florida Fly Drives vanaf Orlando

Met een pakketreis hoef je zelf vrijwel niets meer te regelen. Je boekt in dat geval een complete vakantie inclusief vlucht, accommodatie en transfer. Optioneel kun je er dan voor kiezen om een huurauto erbij te boeken. Met een pakketreis kun je ervoor kiezen om op één plek te verblijven, maar je kunt ook een rondreis als pakketreis boeken. In dat geval worden de vluchten, de verschillende accommodaties en de huurauto verzorgd door de touroperator. Rondreizen naar Florida worden al aangeboden met een lengte vanaf zeven dagen ter plaatse. De totale reisduur inclusief heen en terug vliegen is dan negen dagen.

Bekijk pakketreizen in Florida bij TUI
Bekijk rondreizen in Florida bij TUI

Een vakantie naar Florida boeken

Excursies boeken

Zelfs voor het boeken van excursies heb je tegenwoordig geen host(ess) van een touroperator meer nodig. Via internet kun je uit een ruim aanbod van leuke uitstapjes kiezen en deze direct online boeken. Dat kan thuis voor vertrek naar Florida, maar kan ook ter plaatse nog gedaan worden. Steeds vaker accepteert men een mobiele voucher, waardoor je niets meer uit hoeft te printen. Het voordeel van vooraf online je tickets en excursies regelen is dat je zeker weet dat je plek hebt en het aanbod goed van tevoren met elkaar kunt vergelijken. Door het lezen van ervaringen van anderen kun je zien hoe de betreffende excursie, bezienswaardigheid of attracties bevallen is.

In Florida kun je allerlei excursies en tickets boeken. Denk aan entreetickets voor themaparken zoals Sea World of Disneyland, uitstapjes naar de Everglades of het Kennedy Space Center of dagtochtjes naar Key West of zelfs naar de Bahamas.

Bekijk excursies en tickets voor Florida

Vervoer binnen Florida

Als je eenmaal in Florida gearriveerd bent, heb je vervoer nodig. Als je een pakketreis geboekt hebt met een vast verblijf, dan is de transfer tussen luchthaven en accommodatie vaak inbegrepen. Controleer dat goed tijdens de boeking of later bij de reisbescheiden die je ontvangt. Is de transfer niet inbegrepen, dan zul je zelf voor je vervoer moeten zorgen.

Het meest ideale is om een auto te huren. Hiermee kun je van en naar de luchthaven reizen en vervolgens vanaf je vakantieadres gaan en staan waar je wilt. De afstanden zijn vaak groot in Florida, waarbij het openbaar vervoer meestal niet de beste optie is. Huurauto’s zijn redelijk betaalbaar in Florida en de brandstofprijzen liggen een stuk lager dan we in Nederland gewend zijn. Als je gaat rondreizen door Florida dan is een huurauto eigenlijk de enige manier om dat te doen. Met het openbaar vervoer is dat wat lastiger dan je zou willen. Er zijn wel mogelijkheden om aan een georganiseerde rondreis met een touringcar deel te nemen. Dit kun je vanuit Nederland al als pakketreis boeken.

Openbaar vervoer is aanwezig in Florida. Je kunt tussen de verschillende steden reizen met de Amtrack treinen of met de Greyhound bussen. De meeste grote steden hebben ook hun eigen busnetwerk waarmee je je redelijk goedkoop kunt verplaatsen binnen de stad. Andere goede manieren om te reizen zijn per taxi of Uber. Op kortere afstanden is dit vaak de meest efficiënte methode en dan blijft het ook nog redelijk betaalbaar.

vervoer

Reisvoorbereiding

Reizen naar Florida betekent dat je aan de nodige reisvoorbereiding zal moeten doen. Sommige dingen zijn noodzakelijk en andere zaken zijn handig. Hieronder hebben we een kort lijstje gemaakt van zaken waar je volgens ons rekening mee moet houden.

ESTA
Als houder van een Nederlands paspoort (of ander EU-paspoort) heb je geen visum voor Amerika nodig, mits je als toerist of zakenreiziger reist en niet langer dan 90 dagen in de Verenigde Staten blijft. Je moet dan wel vooraf een ESTA aanvragen. Dit is een elektronische toestemming om Amerika binnen te mogen. Zo’n ESTA moet je minstens 72 uur voor vertrek naar Florida aanvragen. Dat kan tegen betaling, zowel via de officiële ESTA-site als via Nederlandse ESTA-sites. Heb je al eerder naar Amerika gereisd met je huidige paspoort en een ESTA, die nog geldig is? Dan hoef je geen nieuwe ESTA aan te vragen.

Reisverzekering
De medische kosten kunnen in Amerika flink uit de hand lopen. Ze zijn vaak hoger dan in Nederland. Om dat soort onvoorziene kosten te dekken is een goede reisverzekering met werelddekking een must. Anders kan een vakantie in Florida op een financieel drama uitlopen.

Geneesmiddelen
Je kunt niet zomaar alle geneesmiddelen meenemen naar Amerika. Kijk vooraf of de medicijnen die je mee wilt nemen niet verboden zijn. Zorg ervoor dat je voor het meenemen van voorgeschreven medicijnen altijd een door de apotheek verstrekte medicijnverklaring bij je hebt, waarop vermeld staat welke voorgeschreven geneesmiddelen jij gebruikt.

Reisstekker
In Florida worden de zogenaamde Amerikaanse stopcontacten gebruikt. Onze Europese stekkers passen daar niet in. Neem voldoende wereldstekkers of adapters mee zodat je gebruik kunt maken van het elektriciteitsnetwerk.

Creditcard
Het is voor een reis naar Florida erg handig om een creditcard te hebben. Het is een prima betaalmiddel naast contant geld. Een creditcard is tevens het handigste middel voor borgstellingen, zoals bij autohuur of hotelreserveringen. Soms is een creditcard zelfs verplicht. Mocht je nog geen creditcard hebben, vraag deze dan ruim voor je vertrek naar Florida aan.

Pinpas
Met je Nederlandse pinpas geld opnemen in Florida kan alleen maar als het profiel van de bankpas op ‘wereld’ staat. Steeds meer banken zetten het standaardprofiel op ‘Europa’. Via internetbankieren kun je je profiel tijdelijk of voor altijd op ‘wereld’ zetten.

Navigatie
Wil je je navigatiesysteem meenemen? Controleer dan of er kaarten voor de Verenigde Staten opstaan. Zo niet dan kun je die via de fabrikant vaak aanschaffen. Ga je de navigatie op je telefoon gebruiken? Zorg er dan voor dat je de lokale kaarten al op je telefoon hebt staan om duur dataverkeer ter plaatse te voorkomen.Geld besparen

Florida is geen goedkope bestemming. Gelukkig zijn er verschillende manieren om geld te besparen. De eerste besparing kun je al doen bij het boeken van de vakantie. Het moment van boeken kan je geld opleveren. Zo zijn er touroperators die vroegboekkortingen geven als je ruim van tevoren je vakantie naar Florida boekt. Een last minute vakantie kan ook gunstig uitpakken, maar kan ook hogere prijzen opleveren. De beste kans op mooie last minute vakantiedeals naar Florida heb je als je flexibel bent qua reisperiode, accommodatie en vertrekdag. Met name bij TUI kun je soms leuke lastminutes vinden als ze hun eigen vliegtuigen niet vol genoeg gekregen hebben. Dat is dan het moment waarop ze kortingen op pakketreizen en losse vliegtickets naar Florida geven.

Amerikanen zijn dol op coupons (kortingsbonnen) en speciale pakketdeals. Ze proberen altijd de beste prijs te krijgen of extra opties te krijgen als ze de normale prijs betalen. Kortingsbonnen zul je op verschillende manieren aantreffen in Florida. Denk aan foldertjes bij de recepties bij hotels, plattegronden van steden met reclame en coupons erop en aan coupons in magazines en kranten.

Iets waar je veel geld mee kunt besparen is de onkostenpost ‘parkeren‘. Het parkeren in grote steden en toeristische plekken kan flink prijzig zijn. Zeker op locaties waar ze aan een vast tarief (flat rate) doen kan het relatief duur zijn om te parkeren als je daar voor kortere tijd je auto parkeert. Hotels, met name in steden zoals Miami Beach, zien parkeren als een leuke bron van inkomsten. In luxe hotels op A-locaties betaal je soms wel vijftig tot zestig dollar per dag om je huurauto te mogen parkeren. Dat is serieus geld. Kijk dan liever of er dicht in de buurt een openbare parking is met lagere tarieven. Dat kan je een bak geld schelen, zeker als je voor langere tijd in een zelfde hotel zit.