Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Florida op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Florida of Amerika kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

5 dingen die je moet weten voor reis naar Florida

De website 5dingendiejemoetweten.nl heeft een handig artikel geschreven over de 5 dingen die je moet weten voor je reis naar Amerika en welke reisvoorbereiding essentieel is voor je trip naar de VS. Wat ons betreft is dit verplichte leeskost als je een vakantie naar Florida wilt maken.
Alarmnummer

Het algemene alarmnummer in Florida (en elders in Amerika) is 911. Dit nummer is gratis en is zowel met mobiele als met vaste telefoons te bereiken. De operator die het gesprek beantwoordt spreekt Engels en vaak ook Spaans.

Documenten & immigratie

Om de Verenigde Staten te bezoeken heb je een geldig paspoort nodig. Daarnaast heb je een visum nodig of als je uit een land komt dat ontheffing van de visumplicht heeft dan moet je een elektronische toelating aanvragen. Deze elektronische toelating staat ook wel bekend als ESTA. Als houder van een Nederlands paspoort (of paspoort van een ander land uit de Europese Unie) mag je met een geldig paspoort plus een ESTA naar Amerika reizen. Je ESTA moet je tenminste drie dagen van tevoren geregeld hebben om er zeker van te zijn dat je de toelating op tijd ontvangt Dat kost 14 euro, ongeacht of je wel of geen toestemming krijgt om naar Amerika af te reizen. Heb je eenmaal een ESTA toelating gekregen dan is deze twee jaar geldig. Je mag binnen die twee jaar meerdere keren naar de Verenigde Staten reizen (multiple entry). Er zijn ook Nederlandse bedrijven/sites die een ESTA voor je kunnen regelen. Het voordeel van je ESTA regelen via een Nederlandse bemiddelaar is dat je je ESTA aanvraag kunt betalen met iDeal. Je hebt daar dus geen creditcard voor nodig. Wel betaal je bij deze bemiddelaars een kleine toeslag voor hun service.

Als je via een overstap in de Verenigde Staten naar Florida reist, dan moet je op de eerste luchthaven in de VS door de immigratie heen. Houd daar rekening mee als je je vlucht boekt. Je zou niet de eerste reiziger zijn die een te krappe overstaptijd heeft. Als je al eerder op een ESTA (hoeft niet dezelfde ESTA te zijn) en op hetzelfde paspoort als de vorige keer reist, dan hoef je het witte douaneformulier niet in te vullen. Je moet bij de immigratie de juiste rij kiezen: die voor bezoekers die al eerder op een ESTA binnengekomen zijn.

Documenten

Douane

Het invoeren van drugs en verse producten zoals fruit, groente, vlees, vis, verschillende zuivelproducten en zaden is verboden in de Verenigde Staten. Neem je geschenken mee voor mensen in Amerika dan mag je niet meer dan $ 100,- aan waarde per reiziger meenemen. Neem je contant geld mee dan geldt er een limiet van $ 10.000,-.

Drinkwater

Het leidingwater in Florida is prima drinkbaar. Wat wel een nadeel is, is dat er vaak een bijsmaak van chloor proefbaar is. Wij Nederlanders zijn dat niet gewend, waardoor we eerder de voorkeur geven aan mineraalwater uit flessen als we naar Florida reizen. IJsklontjes die met kraanwater gemaakt zijn kunnen diezelfde bijsmaak hebben.

Elektriciteit

In Amerika gebruiken ze een ander stroomnetwerk dan in Nederland en België. Er is in de VS sprake van 110 volt in plaats van 230 volt. Als je je oplader(s) of andere elektronica in wilt pluggen op het Amerikaanse stroomnetwerk dan zijn er twee dingen die je moet weten. Ten eerste gebruiken ze in de VS 110 volt terwijl we in Nederland 230 volt gebruiken. Kijk daarom of je apparatuur daarvoor geschikt is. In de meeste gevallen wel en kunnen ze tussen de 110 en 240 volt aan. Wie een föhn meeneemt of andere apparaten die wat meer stroom gebruiken die kan weleens te maken krijgen met een apparaat dat het alleen maar doet bij 220 tot 240 volt.

Behalve een ander voltage gebruikt men in Amerika ook andere stekkers. Er wordt stopcontact en stekker type A gebruikt. Dit is een stekker met twee platte pinnen. De Europese stekkers passen niet in deze stopcontacten. Het meenemen van een reisstekker is daarom essentieel. In sommige gevallen kun je een reisstekker lenen bij het hotel, maar handiger is om er tenminste eentje mee te nemen vanuit Nederland. Ben je dit toch vergeten dan kun je ze ook kopen bij toeristenwinkels en elektronicazaken in Florida.Excursies reserveren

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Florida bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Florida.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Florida
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Florida via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Florida via Tiqets

Feesten en feestdagen

Er zijn in Florida verschillende feestdagen die gevierd worden. Een aantal van deze feestdagen kennen wij ook in Europa, andere zijn uniek voor Amerika of zelfs voor de regio. Op de meeste feestdagen zullen de openbare instanties gesloten zijn. Een groot deel van de winkels zal op de meeste dagen ook gesloten zijn en op andere juist weer geopend; dit verschilt per winkel en per feestdag.

Feestdagen, feesten en belangrijke evenementen in Florida:

Nieuwjaarsdag op 1 januari
Martin Luther King Day op de derde maandag in januari
President’s Day op de derde maandag in februari
Valentijnsdag op 14 februari
Pasen in maart of april
Memorial Day op de laatste maandag in mei
Independance Day op 4 juli
Labor Day op de eerste maandag in september
Columbus Day op de tweede maandag in oktober
Veterans Day op 11 november
Thanksgiving op de vierde donderdag van november
1e Kerstdag op 25 december
Oudejaarsdag op 31 december

Fooien

In de Verenigde Staten is het geven van een fooi de normaalste zaak van de wereld. of het nou een taxichauffeur, een kruier, een kapper, een valethulp, een ober of een kamermeisje is: je hoort fooi te betalen. Het is hier een noodzakelijke aanvulling op het lage basissalaris wat de mensen krijgen.

Hoeveel fooi geef je in Florida?

Een indicatie:
• bedienend personeel in horeca 15 tot 22%
• taxichauffeurs tenminste 15%
• kamermeisjes 1 of 2 dollar per nacht
• kruiers 1 tot 2 dollar per koffer of nacht
• valetboys 1 tot 2 dollar voor iedere keer dat de auto opgehaald wordt
• gidsen 2 tot 5 dollar
• conciërges per verleende dienst 1 tot 5 dollar

Let goed op of een fooi al op de rekening verwerkt is. Deze herken je als ’tip’ of ‘gratuity’. Staat deze al op de rekening dan hoef je verder geen fooi te geven. Het mag natuurlijk wel, maar meestal doet men dat dan alleen nog maar als er een uitzonderlijke prestatie geleverd is. Als men cash betaalt dan wordt er normaal nog wel tot de hele dollar afgerond als de fooi al op de rekening staat.

Geld

In Florida betaal je met de Amerikaanse dollar (USD / $). en dollar bestaat uit 100 cents. er zijn munten van 1, 5, 10 en 25 cent. Daarnaast zijn er bankbiljetten van 1, 5, 10 20, 50 en 100 Amerikaanse dollars. Er zijn ook nog $ 2 biljetten in omloop, maar het is een zeldzaamheid dat je die nog tegenkomt. De grootste bankbiljetten ($ 50 en $ 100) zijn niet handig om te gebruiken. Er zijn voldoende plekken die geen grotere biljetten dan $ 20 aannemen uit angst dat er sprake is van vals geld.

TIP: Wisselkoers berekenen en dollars bestellen

Wil je de huidige wisselkoers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je dollars bestellen, zodat je bij aankomst in Florida niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen de dollar en bestel je dollars eventueel direct online

Je kunt op heel veel plekken met creditcard betalen. In Amerika is dat de normaalste zaak van de wereld. Er zijn echter ook plekken waar je niet met creditcard kunt betalen. Je ziet dan vaak wel een bord met ‘CASH ONLY’ staan. Dit gebeurt vooral bij parkeerterreinen (zou het iets met zwart geld te maken hebben?). Bij winkels wordt er steeds vaker een minimumbedrag gehanteerd als je met creditcard wilt betalen.

dollars

Gezondheid

De kosten van de gezondheidszorg zijn in de Verenigde Staten vaak hoger dan in Nederland. Er is dus een redelijke kans dat onze standaard zorgverzekering niet alle medische kosten in Florida dekken. Het afsluiten van een reisverzekering met dekking van medische kosten is daarom eigenlijk een ‘must’ als je naar Amerika reist. Het komt niet zelden voor dat je een aantal standaard behandelingen, consult en medicijnen eerst zelf voor moet schieten.

Ben je in directe medische nood dan moet je het algemene alarmnummer 911 (gratis) bellen. Is er geen noodsituatie dan ga je in eerste instantie naar een huisarts. In de Verenigde Staten vind je die als ‘general practitioner’ of ‘physician’. Je kunt er eentje via internet zoeken, maar je kunt natuurlijk ook de receptie van je hotel of motel vragen waar je de dichtstbijzijnde arts of dokterspost kunt vinden.

Internet

Wie gaat er tegenwoordig niet online op reis? Iedereen toch? Dat kan via het mobiele netwerk, waar door roamingtoeslagen wel een flink prijskaartje kan hangen. Sommige providers bieden goedkope buitenlandbundels aan waarmee je een x-aantal Mb’s per dag of week ter beschikking hebt. De meeste menen gebruiken gratis internet via wifi. Op veel plekken in Florida kun je gratis gebruik maken van wifi die aangeboden wordt door hotels, restaurants, bars, attracties, musea en winkels.

Openingstijden

In Florida zijn er geen vaste openingstijden voor de winkels. Iedere winkelier bepaalt zelf de openingstijden.

Taal

De officiële taal en meest gangbare spreektaal in Florida is Engels. Als toerist zul je met veel mensen in Florida in het Engels kunnen communiceren. Spaans is de tweede spreektaal van Florida, vooral  in de wijken waar veel mensen wonen die oorspronkelijk van Cubaanse afkomst zijn. Vaak zijn deze mensen onderling Spaans blijven spreken en hebben ze niet de noodzaak gevoeld om zich de Engelse taal machtig te maken.

Tijdsverschil

Als je naar Florida reist dan krijg je te maken met een redelijk groot tijdsverschil. In Florida is het meestal 6 uur vroeger dan bij ons. Het tijdsverschil geldt zowel voor de zomertijd als voor de wintertijd. Er zijn echter twee korte periodes waarin het tijdsverschil geen 6 uur bedraagt en dat komt omdat de Amerikanen er net iets andere data op na houden voor de aanvang van de zomertijd en de wintertijd.

De zomertijd start bij ons op de laatste zondag van maart. In Florida begint die de tweede zondag van maart. Dat betekent dat tussen de tweede en laatste zondag van maart het tijdsverschil slechts 5 uur is.
Dit geldt ook voor de periode tussen de laatste zondag van oktober (start wintertijd Nederland) en de eerste zondag van november (start wintertijd Verenigde Staten).

Je kunt het tijdsverschil goed terugzien op je vliegtickets of vluchtbevestigingen. Omdat hier de vertrek- en aankomsttijden in lokale tijden aangeduid staan, lijkt het alsof je een erg korte reis naar Amerika hebt en een erg lange terugvlucht naar Nederland.

Veiligheid

Ooit had Florida een slechte reputatie op het gebied van veiligheid. In de jaren tachtig van de vorige eeuw zorgde de drugscriminaliteit voor veel ellende in de straten van Miami en Miami Beach. Dit heeft zijn weerslag toen gehad op het toerisme naar geheel Florida. Halverwege de jaren negentig was Florida een heel stuk veiliger geworden. Toeristen zullen zich zelden onveilig voelen in deze geweldige staat, zolang ze maar uit de slechte wijken wegblijven. Welke dat zijn, merk je al snel. Je voelt het vanzelf aan wanneer je in een mindere buurt zit van bijvoorbeeld Miami. Het advies is om daar geen toerist uit te gaan hangen en met je huurauto door te rijden tot je zo’n wijk uit bent.

In het grootste deel van Florida geldt dat het er net zo veilig of onveilig is als een gemiddelde vakantiebestemming. Dat betekent goed op je dure spullen letten en niet opzichtig rondlopen met juwelen, exclusieve horloges of prijzige juwelen. Dit kan de verkeerde mensen op verkeerde ideeën brengen. Als je accommodatie een kluisje heeft waar je waardevolle spullen in op kunt bergen, gebruik deze dan.

De natuur kan een bedreiging vormen voor de veiligheid. In Florida komen geen aardbevingen of vulkaanuitbarstingen voor. Bosbranden kunnen wel voorkomen. In droge periodes kunnen er door warmte en wind flinke bosbranden ontstaan. Als het nodig is dan zal er evacuatie plaatsvinden.
Een groter risico vormen orkanen. Dit soort tropische stormen kan soms flink huishouden in Florida. Het zijn vaak de bijzaken van een orkaan die voor de meeste ellende vormen: enorme regenval en hoge golven aan de kust. Orkanen zijn redelijk goed te voorspellen, waardoor je als toerist eigenlijk amper een hoog risico zult hebben op serieuze ellende. Accommodaties nemen maatregelen als dat nodig is en in het uiterste geval volgt er evacuatie.

Veiligheid